Google+ Badge

luni, iunie 21, 2010

sanatate de la natura - pedicuta

PedicutaAceasta planta medicinala, din pacate prea putin folosita din necunoastere, este unica în felul ei în tratamentul multor boli, facând adevarate minuni. Ea creste în zonele de munte la altitudini de peste 600-800 de metri, în zonele umbroase din padurile de brad, molid si foioase. Se aseamana cu muschiul vesnic verde târându-se pe sol, cu vrejuri ce ating lungimi de pâna ladoi metri. Tulpinile, înalte de pâna la zece centimetri, sunt moi si matasoase la pipait. Aceasta planta este protejata în multe tari din Europa. Ea se importa din Norvegia, Suedia, Finlanda, dar si din tarile din Estul Europei cum ar fi Rusia, România, Polonia. Denumirea latina este Lycopodium clavatum. Denumirile populare sunt în functie de zonele geografice: brâul vântului, bunceag, chedicuta, cornatel, talpa ursului.
Deoarece plantele mai vechi de 3-4 ani fac un fel de polen, ca o faina, aceasta se mai numeste praful strigoilor sau iarba vrajitoarei. Acest praf adunat si pastrat în pungulite de hârtie îl puteti folosi cu succes pentru a-1 presara pe ranile ce se vindeca greu. Veti vedea ca în câteva zile ranile încep sa se închida, iar zonele inflamate de pe piele îsi revin la normal.
Un medic, Dr. W. a relatat în câteva articole adevarate minuni pe care le face pedicuta aplicata pe locuri afectate de cârcei, entorse. Explicatia ar fi ca aceasta planta contine importante cantitati de rodiu.
Ceaiul de pedicuta trebuie preparat cu multa grija, planta nu trebuie fiarta. Ceaiul se obtine doar oparind planta cu apa clocotita.
Un efect salutar îl are tratamentul cu ceai de pedicuta în cazul cirozei hepatice. Bând zilnic acest ceai, chiar dupa câteva zile, pacientul se simte mult mai bine, iar dupa câteva luni multi uita ca au suferit vreodata de aceasta afectiune. în cazul în care pe un fond de ciroza hepatica apare si o forma de icter, alaturi de ceaiul de pedicuta se va mai bea si ceai de galbenele si se vor mânca tulpini crude de papadie.
Hipertensiunea arteriala, provocata de disfunctionalitati ale rinichilor, se poate trata prin consumarea de ceai de pedicuta concomitent cu aplicarea de pernite cu pedicuta în zona rinichilor. Pernita se va tine pe parcursul întregii nopti, iar dupa ce tensiunea arteriala ajunge sa se stabilizeze, semn ca rinichii si-au reluat functiile corect, pentru a mentine în continuare tensiunea în valori normale se consuma zilnic ceai de vâsc si coada calului.
Si în cazul crizelor de sciatica, ceaiul de pedicuta poate fi de un real folos, în tratamentul ranilor, aplicarea direct pe rana a prafului de la sporii de pedicuta si terciul din frunzele proaspete de patlagina îngusta a ajutat la vindecarea în mai putin de 10 zile a unei paciente ale mele.
Din cele povestite pâna acum, nu uitati urmatorul sfat: daca aveti în cercul de cunostinte si prieteni pe cineva bolnav de ciroza hepatica, nu ezitati sa-i recomandati sa bea ceai de pedicuta. Daca tot asa, aflati de cineva care are cârcei care îi apar dupa mers îndelungat, entorse sau luxatii, sa nu ocoleasca de a-si pune pe locul dureros planta proaspata de pedicuta, sa înfasoare si o bucata de pânza curata.
în rezumat, bolile la care va este de folos pedicuta, sunt: în bolile specifice femeilor ajuta la cloroza si spasme vezicale în bolile specifice barbatilor, la artrite, cancer testicular, guta, hemoroizi, inflamatia testiculelor (orhiepidimita), apa pentru calmarea nevralgiilor faciale, în bolile cailor respiratorii la tratamentul insuficientei respiratorii, emfizem pulmonar, pentru bolile de stomac pentru combaterea constipatiei si a crampelor stomacale, si mirosul urât al gurii (halena fetida). Spalarea capului cu decoct de pedicuta ajuta la cresterea parului.
Mod de folosire:

Ceai (infuzie):

O lingurita rasa cu pedicuta (planta maruntita) se opareste cu o cana (250 ml) de apa clocotita, se lasa „sa traga" un minut, se strecoara si se beau pe nemancare pâna la doua cani de ceai pe zi.

Perna cu pedicuta:

Se ia o fata mai mica de perna, se umple cu doua mâini duble cu pedicuta proaspata (sau 200 de grame pedicuta uscata), se însaileaza pe margini si se aplica pe locul dureros (sciatica), pe rinichi, la hipertensiune arteriala, sau pe locurile dureroase (cârcei, luxatii, entorse).
Se poate folosi de mai multe ori.

Bai de sezut:
într-un vas de 4-5 litri cu apa rece se pun 4 pumni cu pedicuta, se lasa la macerat, apoi se încalzeste si se adauga la apa pentru baie.
Trimiteți un comentariu