Google+ Badge

sâmbătă, ianuarie 02, 2010

PROPOLISUL SI ACNEEA

 
Acneea , suferinta multor adolescenti, se poate trata cu propolis.Tratamentul acneei este inca destul de controvesat.Exista si se practica atat tratament intern cat si tratament extern.
Propolisul contine 30-40 % ceara, 5-10 % uleiuri esentiale,5% olen,5% materii diverse.Constituentii sai cei mai stabili sunt de natura fenolica,in principal flavonoidica.Virtutile propolisului sunt de mult cunoscute.Actiunea sa predominanta este cea antibiotica,bactericida si bacteriostatica, mai ales asupra streptococilor si stafilococilor.Are o mare putere cicatrizanta, anestezica , antitoxica,antiinflamatorie, un notabil efect plastic.
In terapia cosmetica, propolisul este folosit in solutii alcoolice si apoase, cu concentratii diferite, in unguente combinate cu grasimi animale sau vegetale, in emulsii, spray-uri,in masti aplicate pe pielea grasa, seboreica si pe cea suprainfectata, acneica.
Proolisul da rezultate atat in acneea vulgara, care apare in adolescenta cat si in cea rozacee, vizibila dupa 40 de ani, tratamentele cosmetice completand pe cele interne.Acneea vulgara poate fi o simpla foliculita ce inoteste seboreea sau o foliculita complicata, acnee nevrotica sau cheloidiana.Originea ei poate fio cauza interna.Ea trebuie tratata deoarece , contrar parerilor ce mai circula, nu va trece pana nu lasa cicatrici fizice si psihice.
Terapia cosmetica cu propolis cinsta intr-un tratament complex si individualizat.El combina extragerea comedoanelor, inlaturarea pustulelor, cu lotiuni dezinfectante pe baza de propolis, spray-uri, pudra propolisata,cu masaj uscat, masti astringente (propolis cu pante – menta, musetel, patlagina), subsatnta reductoare ( acid salicilic, rezorcina, etc.).Intre astfel de tratamente, se fac sedinte zilnice cu electrodermul, dupa ce obrazul a fost dat cu pudra sau unguente cu propolis.A doua etapa consta in hidratarea tenului cu solutii de laptisor de matca, ionizari cu sucuri de fructe si miere ( cu rol de reglare a ph-ului ce este spre alcalin cu tendinta de infectare) , mastic u polen.Tratamentul acesta se continua acasa cu o igiena stricta,cu un regim alimentar fara abuzuri,care nu trebuie confundat cu cel pentru slabire, prea sarac in anumite elemente. In nici un caz nu trebuie exclusa painea. Absenta acesteia poate provoca tulburari hepatobiliare, una dintre cauzele aparitiei acneei.
Nici expunerea la soare nu prieste acneei..Razel ultraviolete ingroasa patura cornoasa a epidermei.Datorita efectului antiseptic al ultravioletelor, se usuca pustulele.In schimb, se formeaza un stoc de microchisturi sebacee care dau o eruptie mai puternica.Chiar o piele grasa, simpla,poate genera acnee, printr-o expunere exagerata la soare.


Autor articol : cosmetician Constanta Pfeifer.
Trimiteți un comentariu